Thursday, December 30, 2010

Iran: recht

De iraanse autoriteiten hebben geweigerd het lichaam van de geexecuteerde Ali Saremi over te dragen aan zijn familieleden.
Ook zijn meerdere familieleden van hem op de dag dat hij werd opgehangen, gearresteerd. Zij zijn inmiddels vrijgelaten.
De advocaat van Ali Saremi vertelde aan ICHRI dat hij een bijeenkomst met de procureur van Teheran heeft waarin hij vragen zal stellen over de omstandigheden rond deze plotseling executie.
De dochter van Ali Saremi had al gezegd dat de familie niet op de hoogte gesteld was van de executie.
bron: freedomessenger.com, iranhumanrights.org



Er hebben weer drie senior geestelijken kritiek gegeven op de regeringspolitiek in Iran.
Ayatollah Ali Mohammad Dastgheyb, lid van de Assembly of Experts, zei volgens de website Kaleme op 28 december tijdens een ontmoeting met familieleden van de gevangen zittende Mostafa Tajzadeh dat de huidige regering noch een republiek, noch islamitisch is.
Ayatollah Yusef Sanei, een senior hervormingsgezinde geestelijke in Qom, zei dat gevangenen langere tijd in isolatie plaatsen en hun rechten schenden, tegen de sharia is.
Ayatollah Vahid Khorasani zei op 27 december dat een bekentenis van iemand die in de gevangenis zit, geen waarde heeft en dat een rechter die de strafmaat alleen op deze bekentenis baseert niet als rechter gekwalificeerd is.
bron: rferl.org


Diverse supporters van Ayatollah Dastgheib zijn tot verbanning en zware gevangenisstraffen veroordeeld voor het beschermen van de Qoba moskee tegen een aanval van agenten in burger.
Hojjatoleslam Karimi, Hojjatoleslam Khoubyari, Hojjatoleslam Zakeri, zijn veroordeeld tot 2 jaar gevangenis, 4 jaar ballingschap en een verbod van 10 jaar op culturele aktiviteiten.
De leider van de aanvallers kreeg een lagere straf dan zij die de moskee beschermden.
Omar Esmaeilpour, Ebrahim Esmaeilpour en Sadigh Khosravi, vakbondsaktivisten en lid van Coordination Committee for Founding Labor Unions, zijn gedagvaard om voor het revolutionary court van Oroumiyeh te verschijnen.
Gisteren zijn de journalist Hadi Heydari,en Mohammad Shafii en Alireza Taheri twee politieke activisten vrijgelaten uit Evin Prison.
Een andere aktivist Fatemeh Arabsorkhi, die gelijktijdig gearresteerd was, blijft nog in hechtenis.
Adel Mohammad Hosseini, lid van de jeugdafdeling van Islamic Participation Iran werd gisteren gearresteerd en de aanklacht tegen hem zijn nog niet bekend.
bron: HRHI

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

De kritiek onder Iraanse geestelijken lijkt toe te nemen.