Thursday, January 20, 2011

Iran: gevangenis

Aziz Mohammadzadeh werd gearresteerd in oktober 2009 en is ter dood veroordeeld door de rechtbank in Saghez voor moharebeh, het lidmaatschap van een koerdische groep en handelen tegen de staatsveiligheid.
Hij is 7 maanden geleden in een hongerstaking gegaan en zijn familie heeft sindsdien geen inlichtingen over hem gekregen of een bezoek aan hem mogen brengen.
bron: HRHI

De Law Society, bestaande uit advocaten uit Engeland en Wales heeft er bij Iran op aangedrongen de mensenrechtadvocaat Nasrin Sotoudeh, die veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 11 jaar en een verbod tot beroepsuitoefening van 20 jaar, onmiddellijk vrij te laten.
bron: freedomessenger.com




Twee amerikaanse senatoren beschuldigen China ervan, de economische sancties tegen Iran te ontduiken en hebben Obama gewaarschuwd dat het amerikaanse ccongres hier geen genoegen mee neemt.
China levert materiaal voor Iran's nucleaire en raketprogramma en er wordt gezegd dat er ook geldelijke en materiele steun aan de energiesector wordt gegeven. .
China National Petroleum Corp. en China Petroleum and Chemical Corp. worden hierbij genoemd.
bron: en.trend.az


De ter dood veroordeelde nederlands-iraanse Zahra Bahrami en de politieke gevangene Fatemeh Khorramjou zijn overgebracht naar de methadonafdeling van de Evinprison.
Deze afdeling bestaat uit een gesloten hal van 30 tot 35 meter en hier zitten gevaarlijke misdadigers, inclusief drugsverslaafden. De gevangenen mogen minder dan een uur per dag luchten. Zij mogen ook andere gevangenisfaciliteiten zoals de bibliotheek niet gebruiken.
Het is hen niet toegestaan te telefoneren en zij mogen alleen achter glas worden bezocht.
Volgens berichten uit de vrouwenafdeling van de Evinprison zitten op het ogenblik drie ter dood veroordeelde vrouwen in dezelfde ruimte waar Shahla Jahed werd vastgehouden voordat zij werd geexecuteerd.
“Change for Equality“ heeft berichten dat drie gevangenen Hengameh Shahidi, Faremeh Khoramjou en Zahra Bahrami, zitten in de voormalige cel van Shahla Jahed .
Er zijn ook geruchten over de spoedige executie van: Kobra Rahmanpour, Lida Tavakoli en Sowgand Jahani.
Jahani is jonger dan 20 jaar en is beschuldigd van het vermoorden van haar echtgenoot.
Tevens zit Ladan Mostowfi, 45 , de dochter of Manoochehr, al geruime tijd in isolatie. Zij is beschuldigd van moharebeh.
bron: HRHI



De Supreme Court heeft het doodsvonnis van Farah Vazehan afgewezen en haar zaak is terug verwezen naar de 28th branch van het revolutionary court voor herziening.Vazehan was door Judge Salavati veroordeeld wegens moharebeh door samenwerking met de MKO.
Haar gezondheidstoestandtoestand is kritiek door hartproblemen en zij had chemotherapie voor haar arrestatie.
bron: HRHI

mensenrechtschendingen rapport deel 1, week van 17 januari 2011

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Obama ziet Hu geregeld dezer dagen. Ze zullen het vast over Iran hebben.