Friday, January 21, 2011

Iran: verder

De politieke activist Mehdi Yarmohammadi, een lid van Mousavi's campagne is veroordeeld tot 3 jaar gevangenis. Een jaar voor handelen tegen de nationale veiligheid door deelname aan bijeenkomsten, een jaar voor het aanvragen van asiel nadat zijn eerste vonnis bekend werd en een jaar voor samenwerking met buitenlandse media.
In een eerder vonnis was hij al veroordeeld tot 18 maanden gevangenis voor propaganda tegen het regime en belediging van de Supreme Leader.
bron: HRHI

De kinderen van Abdollah Momeni, een gewetensgevangene en voormalig woordvoerder van Tahkim-e Vahdat Student Organization, mogen hun vader al acht maanden niet persoonlijk ontmoeten.
Zij mogen hem alleen 1xper maand achter glas bezoeken. Zijn vrouw zei tegen International Campaign for Human Rights in Iran dat de reden hiervoor niet bekend is.
Momeni is op 20 juni 2009 na de verkiezingen gearresteerd. Na zijn verhoren, waarbij hij gemarteld werd, schreef hij een brief hierover aan de Supreme Leader.
bron: ICHRI

Nazanin Khosravani die op 2 november 2010 is gearresteerd heeft na 80 dagen toestemming gekregen om naar huis te telefoneren.Zij zit gevangen in afdeling 209 van Evinprison.
Haar rechtzaak dient op 1 februari bij Branch 26 van Tehran Revolutionary Court.
bron: ICHRI


In Piranshahr zijn 2 jonge koerden, Ayoub en Mosleh ter dood veroordeeld door gesteniging wegens ongeoorloofde sexuele betrekkingen met een teenager tussen de 15 en 17 jaar en dit op video hadden opgenomen.
De teenager heeft tijdens de rechtzaak gezegd dat hij verkracht is, maar volgens een bron blijkt uit de beelden dat het vrijwillig was.
De The Iranian Queer Organization (IRQO), heeft de mensen in Iran gevraagd om tussenbeide te komen zodat dit vonnis niet wordt uitgevoerd.
bron: persian2english


Shahin Zeinali is in Karaj gearresteerd samen met Reza Kermani, Arash Keikhosravi en Hojjat Kalashi en overgebracht naar de veiligheidsafdeling van de Evinprison.
bron: HRHI


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Een telefoontje is tenminste iets.

christinA eijkhout said...

Bijna 3 maanden in de gevangenis zitten zonder contact met mensen van buiten is ook een mensenrechtschending.