Saturday, February 26, 2011

Iran: en meer


Op 13 februari zijn in verschillende delen van Iran 45 christenen "tijdelijk gearresteerd".
Minstens 30 van hen blijven gevangen, hoewel er berichten zijn dat anderen zijn vrijgelaten. Mensenrechtenaktivisten zien in de toenemende arrestaties van christenen eenzelfde taktiek als tegen de bahai wordt gebruikt om de crackdown op niet-moslims te vergroten.
bron: worthynews.com

De USA is in stilte aan het lobbyen om consensus te krijgen om een bijzonder onderzoeker van de UN in te kunnen stellen om voor de eerste keer in tien jaar de mensenrechtschendingen in Iran te onderzoeken.
De EU ondersteunt het verzoek, mede gezien de scherpe stijging in het aantal executies sinds begin van dit jaar.
Er wordt echter verwacht dat Iran en de haar omringende landen de consensus zullen afwijzen en in plaats daarvan het voorstel in stemming willen brengen.

Bij de politieke gevangene Mohsen Dokmechi is 6 maanden geleden leverkanker geconstateerd.Dokmechi zit in de Evingevangenis en tot nu toe is hem elke behandeling geweigerd.
bron: freedomessenger.com



Human Rights Activists News Agency heeft een persbericht over het door Iran gepleegde cyberterrorisme als middel om de vrije informatiestroom te beperken uitgegeven.
Dit gebeurt o.m. door het filteren van internetsites, het hacken van websites, dDOSaanvallen, en het zenden van dreigbrieven.
bron: en-hrana.com



De buren van Mehdi Karroubi zeggen dat er 'savonds geen licht meer brandt en er verder ook geen teken van leven is, er geen securitykrachten meer op straat zijn en de familie is overgebracht naar een andere plaats.
Een bron heeft aan de International Campaign for Human Rights in Iran verteld dat Mousavi en Karroubi zijn overgebracht naar een "safe house" buiten Teheran.
Officieel is niets bekend over deze geheime arrestatie.
bron: iranhumanright.org


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Is het een arrestatie of meer een deportatie?

christinA eijkhout said...

gezien de roep van veel tegenstanders om hun dood, lijkt het er wel op dat dit de opmaat tot een rechtzitting is.