Wednesday, July 27, 2011

Iran: beschuldigd

Het Supreme Court van Qom heeft het doodsvonnis wegens ketterij van Pastor Youcef Nadarkhani terugverwezen naar Eleventh Branch van het Criminal Court van Gilan Province.
Dit omdat er geen duidelijk bewijs is dat Nadarkhany ooit praktiserend moslim is geweest.
Volgens het Supreme Court is ketterij een geldige aanklacht in Iran, hoewel er geen wet voor bestaat.
bron: iranhumanrights.org


Vijfhonderd vrouwenrechtaktivisten en supporters hebben een verklaring uitgegeven waarin zij vragen om het geweld tegen vrouwen in Iran te stoppen.
Zij protesteren tegen “systematisch geweld tegen vrouwen ” “voortdurende belediging en vernedering,” en “beschuldigen van slachtoffers van sexueel geweld door de autoriteiten"en zij verdedigen het recht van vrouwen om hun eigen kleren uit te kiezen.
bron: iranhumanrights.org



Mashallah Shamsolvaezin, het hoofd van de Association of Iranian Journalists en woordvoerder van de Society for Freedom of the Press, die opgeroepen is om zijn gevangenisstraf van 16 maanden in Evinprison uit te zitten heeft een brief naar zijn collega's geschreven.
In deze brief schrijft hij over de prijs die journalisten betalen om Iran hun vak te kunnen uitoefenen.
bron: HRHI



Er is bezorgdheid of de toegezegde veranderingen in de Karoungevangenis in Ahwaz wel hebben plaatsgevonden.
Na de brief die Zia Nabavi heeft geschreven aan het hoofd van justitie omtrent de mensonterende omstandigheden in de Karoungevangenis zijn hij en andere gevangenen overgebracht naar een andere gevangenis met betere omstandigheden.
Er zijn berichten dat 10 van deze gevangenen zijn teruggebracht naar de Karoungevangenis en dat Nabavi en de anderen ook zijn teruggebracht.
En hoewel er is gezegd dat er een nieuwe afdeling is aangebouwd blijken de 10 gevangenen weer onder dezelfde omstandigheden op de oude ward te leven.
bron:HRHI




wekelijkse podcast 31


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Benieuwd of dat vrouwenprotest veel gaat uithalen.