Tuesday, May 15, 2012

Iran: meer 15 mei 2012

Vanmorgen is in de Evingevangenis in Teheran een man opgehangen.
De man, Majid Jamali Fashi was in september 2011 ter dood veroordeeld voor de moord op de atoomgeleerde (Masoud) Ali Mohammadi in januari 2010, en spionage voor Israel.
bron: BBC


Zondag heeft volgens iraanse staatsmedia het proces tegen 10 tot 15 mensen plaatsgevonden die als spion zouden hebben gewerkt voor de israelische Mossad.
Ook de iraanse student aan de universiteit van Texas die gearresteerd was terwijl hij in Iran op bezoek was zou hierbij terecht staan.
De website Kaleme meldt dat de student, Omid Kokabee, veroordeeld is tot 10 jaar gevangenis.
bron: iranhr.net


De mensenrechtadvocaat Mohammad Ali Dadkhah heeft tegen International Campaign for Human Rights in Iran(ICHRI) gezegd dat hij onder zware druk staat om een valse bekentenis op televisie af te leggen.
Hij zei dat hem de keus is gegeven óf naar de gevangenis te gaan óf een valse bekentenis op televisie te doen en te zeggen dat het Defenders of Human Rights Center (DHRC) gelden ontvangt uit het buitenland. Dit is niet waar.
Dadkhah is veroordeeld tot 9 jaar gevangenis.
bron: iranhumanrights.org


Op 20 mei moet de gevangen zittende mensenrechtadvocaat Nasrin Sotoudeh weer voor de rechtbank verschijnen.
Haar echtgenoot heeft tegen ICHRI gezegd dat de rechtbank de Bar Association om intrekking van haar recht om het beroep van advokaat uit te oefenen vraagt.
Het probleem in deze zaak is dat de advocaat van Sotoudeh, Abdolfattah Soltani zelf in de gevangenis zit. Vorig jaar is hij veroordeeld tot 18 jaar cel en 20 jaar ballingschap en een verbod om zijn beroep uit te oefenen.
Afgelopen jaar zijn veel mensenrechtadvocaten gearresteerd, de overheid beschouwt hun aktiviteiten als propaganda tegen het regime en een gevaar voor de nationale veiligheid.
bron: iranbriefing.net


De iraanse cyberpolitie heeft gezegd dat in de stad Rasht een blogger is gearresteerd.
De blogger werd niet met naam genoem en wordt beschuldigd van in zijn blog te schrijven tegen de autoriteiten en het verstoren van de openbare orde.
bron: globalvoices.com


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Beter een valse bekentenis doen toch ...

christinA eijkhout said...

nnatuurlijk niet, zeker niet door een onschuldige.Er is ook nog zoiets als eer.