Wednesday, May 23, 2012

Iran: protest 23 mei 2012

Op 22 mei zijn 3 mensen opgehangen in de Adelabad gevangenis van Shiraz.
De namen zijn "Z.R.", A.A." en "H.A.". Zij werden veroordeeld voor respectievelijk het bezit van 2 kilogram heroine, 32 kilogram en 309 gram heroine en bezit van 4 kilogram en 900 grams crack.
Inclusief deze executies hebben de iraanse autoriteiten sinds 15 mei 2012 58 mensen geexecuteerd. 35 van deze executies zijn bevestigd door officiele iraanse bronnen, terwijl 23 executies(16 in Yazd en 7 in Rasht) gemeld zijn door onofficiele bronnen.
bron: iranhr.net


Het Human Rights Activists News Agency (HRANA) bericht dat op 21 mei in de Rejai Shahr Prison in Karaj de politieke gevangene Mansour Radpour, 41 is overleden en dat vooronderzoeken naar zijn dood wijzen op een bloeding in de hersenen. Vijf jaar geleden werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor sympathie met de People’s Mojahedin Organization of Iran.
Hij werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenis voor activiteiten tegen de nationale veiligheid door samenwerking met de PMOI, na het uitzitten van zijn straf werd hij tot nog een gevangenisstraf van 5 jaar veroordeeld.
HRANA meldde ook dat hij was gefolterd en in slechte gezondheid was.
bron: iranbriefing.net


Bij nieuwe protesten tegen de uitdroging van Lake Urmia op 21 mei in Tabriz en Oromieh zijn meer dan 100 mensen gearresteerd.
Vorig jaar zijn in hetzelfde gebied ook hevige protesten geweest waarbij tientallen activisten gearresteerd en bestraft zijn. Het gebied rond Lake Urmia is ongeveer 6000km groot en een belangrijke plaats voor trekvogels. Doordat het meer aan het uitdrogen is worden flora en fauna van het hele gebied aangetast.
bron: freedomessenger

De Education Under Fire campagne heeft een nieuwe video uitgebracht om aandacht te vragen voor Baha’i Institute for Higher Education (BIHE) en de zes gevangen zittende Bahai die voor deze online university werken.


bron: International Campaign for Human Rights


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

De trekvogels zullen waarschijnlijk ondertussen al naar elders zijn getrokken ...