Tuesday, May 22, 2012

Iran: meer, 22 mei 2012

Volgens berichten in iraanse staatsmedia zijn op 20 en 21 mei 18 mensen opgehangen in 4 verschillende steden.
In Teheran werden op 21 mei 14 mensen opgehangen. Zij waren alln veroordeeld voor drugshandel. De namen worden nog bekend gemaakt.
Op 20 mei werden in Sanandaj 2 mensen geexecuteerd. Hun namen zijn "S.R." en "V.A." en zij zijn veroordeeld voor verkrachting en beroving.
In de gevangenis van Sari, provincie Mazandaran is op 20 mei een gevangene opgehangen.De niet bij naam genoemde man was veroordeeld voor de handel in 50 kg.opium.
In de Dizelabadgevangenis in Kermanshah is op 20 mei Hiva Havas opgehangen. Het bericht vermelde de strafdaad niet, maar er is wel bekend dat de man bij de onrust tijdens de verkiezingen in 2009 was gearresteerd. Dit rapport is niet door officiele bronnen bekend gemaakt.
bron: iranhr.net


Reporters without Borders vraagt Iran te zeggen wat er is gebeurd met Farid Huseyn and Shahriyar Hajizade, 2 azerbaijaanse journalisten die sinds 2 mei worden vermist. Die dag waren zij aangekomen in Tabriz na een kort bezoek aan Teheran.
Volgens de redacteur van de azerbaijaanse krant 525, Rashad Majid zijn zij door 8 mannen in normale kleren ontvoerd toen hun bus aankwam in de stad.
Er worden ook andere journalisten uit Azerbaijan in Iran gegijzeld in de diplomatieke ruzie tussen Iran en Azerbaijan.De spanning is ontstaan door onenigheid over territoriumvragen in verband met de route van belangrijke olie- en gaspijpleidingen.
Iran houdt de azeri journalist Said Matinpour gegijzeld terwijl Azerbaijan Ramin Bayramov, de redacteur van de website Islamazeri.az en Anar Bayramli, een correspondent voor verschillende iraanse media gevangen houdt. Ramil Dadashov, een chauffeur van Iran’s Sahar TV die gelijk met Bayramli was gearresteerd, is op 16 May vrijgelaten.
bron: en.rsf.org


Iran oefent druk uit op Azerbaijan de banden met het westen en Israel te verbreken.Iran voert volgens Azerbaijan een serieuze campagne om spanningen tussen Azerbaijan en bondgenoten te creeren voor de start van het Eurovisiesongfestival.Azeri officials proberen de iraanse bezorgdheid over de plannen tot aankoop van israelische drones en andere wapensystemen weg te nemen.Het blad Foreign Policy meldde in maart dat het land aan de Kaspische Zee, dat een grenslijn heeft van 756 kilometer met Iran, sommige vliegvelden aan Israel heeft aangeboden om te gebruiken bij luchtaanvallen tegen Iran.Zowel Azerbaijan als Israel hebben het bericht ontkend.
Er wonen 30 miljoen azeri's in Iran,het bombarderen van Iran zou volgens azeri officials gelijk staan met het bombarderen van Azerbaijan.
bron: freedomessenger


Hamid PourMohammadi, die hoofd was van Central Bank of the Islamic Republic of Iran tot afgelopen november toen hij werd gearresteerd in verband met de fraude van $3 miljard, heeft belangrijke vergaderingen van de regering Ahmadinejad bijgewoond.Mehrnews berichtte zondag dat hij topvergaderingen bijwoonde en vroeg zich af in welke kwaliteit Pourmohammadi daar zat, aangezien hij in november ontslagen was.
bron: iranbriefing.net


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Tja, jammer dat Iran niet meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Zo'n evenement verbroedert :-).

christinA eijkhout said...

:), met al dat bloot en mannen en vrouwen die samen optreden....