Tuesday, June 05, 2012

Iran: meer 5 juni 2012

De International Campaign for Human Rights in Iran meldt dat op 21 mei de koerdische politieke gevangene Jahangir Badozadeh door bewakers van de Orumieh prison naar de afdeling voor drugshandelaren is overgebracht. Voordien zat hij in eenzame opsluiting.
Volgens de bron van ICHRI zit Badozadeh sinds 2004 in de gevangenis. Hij was eerder ter dood veroordeeld, maar later is dit gewijzigd in levenslang.
bron: iranhumanrights.org


Aan Riaz Sobhani,66 die op het ogenblik gevangen zit omdat hij het Baha’i Institute of Higher Education (BIHE), financieel ondersteunde, is na zijn hartoperatie, medisch verlof geweigerd.
Hij werd aan handen en voeten geboeid naar het ziekenhuis vervoerd en dag en nacht bewaakt. Hij heeft ook maar een enkele keer bezoek van familie mogen ontvangen.
bron: iranhumanrights.org


Het was op 1 juni een jaar geleden dat Haleh Sahabi, 54 tijdens de begrafenis van haar vader door veiligheidsagenten zo hevig werd geslagen dat zij stierf aan een hartstilstand.
Sahabi was een vrouwenrechtactiviste, een religieus wetenschapper en lid van de groep Iranian Mothers for Peace. Volgens de autoriteiten was haar dood een gevolg van de emoties over haar vaders dood.Zij zat een gevangenisstraf van 2 jaar uit.
Het gerechtelijk onderzoek naar haar dood gaat volgens haar broer heel erg langzaam.
bron: iranhumanrights.org


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

In zulke zaken heeft het Iraanse gerecht ineens geen haast.