Saturday, December 01, 2012

Iran: gewoon? 1 december 2012De amerikaanse ambassadeur bij de UN, Susan Rice en haar man bezitten aandelen in firma's die onlangs nog zaken hebben gedaan met Iran.
Dit werpt nieuwe vragen op bij tegenstanders van een eventuele benoeming van haar tot minister van buitenlandse zaken van USA.
De bedrijven zijn allemaal multinationals. Een van de grootste pakketten tussen $50,000 en $100,000,is volgens gegevens uit 2011, belegd in Royal Dutch Shell. De internationale oliemaatschappij stopte eerder dit jaar met het kopen van olie uit Iran, toen de sancties strenger werden.
Verschillende ethische adviseurs vinden niet dat dergelijke beleggingen haar benoeming in de weg staan.
Inmiddels heeft de amerikaanse senaat besloten nieuwe sancties tegen Iran te treffen.
bron: iranfocus, iranbriefing.net


De USA heeft er bij de iraanse autoriteiten op aangedrongen dat de gevangen zittende mensenrechtadvocaat Nasrin Sotoudeh die sinds oktober in hongerstaking is, en 30 andere vrouwelijke politieke gevangenen, worden vrijgelaten.
Een afdeling van het ministerie van buitenlandse zaken zei vrijdag dat men erg bezorgd was over de toestand van Sotoudeh, mede gezien Irans houding tegenover gevangenen en het feit dat men toestaat dat zij sterven.
bron: rferl.org


De politieke gevangene Omid Behroozi die 15 maanden geleden werd gearresteerd is zo hevig geslagen en mishandeld dat hij aan een oor doof is geworden.
Shahnaz Sagvand de vrouw van de vakbondsactivist en bestuurslid van Haft-Tappeh Sugar Cane Workers’ Union, Ali Nejati is weer door de rechtbank opgeroepen. Enige maanden geleden moest zij ook al voor de rechtbank verschijnen in een crackdown op vakbondsleden op beschuldiging van het verspreiden van valse propaganda. Toen werd zij vrijgesproken.
bron: iranbriefing.net

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Ik denk dat er nog heel veel bedrijven zijn die linksom of rechtsom nog zaken doen met Iran.

christinA eijkhout said...

Beslist, ook in Europa.