Wednesday, January 23, 2013

Iran: mening 23 januari 2013

Update over het bericht dat een van de op 16 januari geexecuteerde gevangenen in de Rajai Shahr Prison minderjarig zou zijn,
Na onderzoek is bekend geworden dat Ali (Kianoosh) Naderi was geboren op 26 oktober 1990.
De misdaad werd door hem gepleegd op 12 november 2008.Dit betekent dat hij toen 18 jaar en 6 dagen oud was.
bron: iranhr.net

De United Nations Working Group on Arbitrary Detention (WGAD) heeft als opiniestuk(PDF) aan de regering van Iran verzocht om Hossein Mossavi, Mehdi Karoubi, en Zahra Rahnavard vrij te laten, daarbij zeggend dat hun arrest willekeurig en daarom verboden is.
De WGAD verklaart ook dat de iraanse regering internationale mensenrechten heeft geschonden, alsmede iraanse wetten door de oppositieleiders zonder aanklacht of proces vast te houden.
bron: iranhumanrights.orgDe afgelopen dagen hebben, behalve Nasrin Sotoudeh, die al na 3 dagen weer terug moest naar de gevangenis, meer gevangenen verlof gekregen.
Dit zijn student activist Bahareh Hedayat, journalisten Bahman Ahmadi Amouee, Ahmad Zeidabadi, Mahsa Amrabadi, en Massoud Bastani en de advocaat Mohammad Ali Dadkhah.
bron: iranhumanrights.org

De voormalig officier van justitie van Teheran Saeed Mortazavi, die verantwoordelijk was voor de doden in Kahrizak Prison in 2009 blijft op bevel van de regering Ahmadinejad directeur van het Social Security Fund.
Twee keer is zijn benoeming tot directeur door Supreme Court of Justice verworpen, de regering zegt echter dat hij alleen maar een toezichthoudende functie heeft.
bron: iranbriefing.net
De ouders en jongere broer van de politieke gevangene Anvar Hossein Panahi zijn op 21 januari gedagvaard om te verschijnen bij het kantoor van het ministerie van inlichtingen in Qorveh.
De familie blijft vervolgd en geintimideerd worden en justitie heeft een bedrag van 10 miljoen toman van hun bankrekening gehaald, dat, om de familie te helpen, door Panahi's broer was gestort.
bron: chrr.biz


Cartoon 41


EAWorldViewEr zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Hand boven het hoofd houden heet zoiets.