Tuesday, March 12, 2013

Iran: more 12 maart 2013


Het iraanse Ministry of Information and Communications Technology heeft donderdag de meeste software die door de bevolking wordt gebruikt om de internetfilters te omzeilen, geblokkeerd.
Ook Viber, om gratis te telefoneren en WhatsApp, een gratis SMS-service hebben problemen.
Mensen die proberen een illegale website te bereiken worden omgeleid naar een site, Peyvandha.ir, waar gebruikers opgeroepen worden om illegaal gebruik van het internet aan te geven.
bron: nytimes.com


Op 11 maart heeft de EU 9 mensen toegevoegd aan de blacklist van iraniers die een reisverbod hebben en waarvan de tegoeden bij banken zijn bevroren.Het aantal personen op deze lijst bedraagt nu 87.
Ook is er 1 "entiteit", dwz een bedrijf of organisatie toegevoegd aan de lijst.
De sancties duren tot april 2014. De lijst zal op 12 maart worden gepubliceerd.
bron: rferl.orgCommittee of Human Rights Reporters bericht dat Mohsen Ghashghiyayizadeh, Mohammad Parsi, Ahmadreza Ahmadi, Pejman Zafarmand, en Akbar Amini die lid zijn van Saraye Ahle Ghalam (Association of Writers) die eerder gearresteerd waren, zijn opgeroepem door de rechtbank waar zij worden aangeklaagd.
In Shiraz is de student, schrijver en blogger van het blog "sufi" Badri Safyari op 6 maart door drie agenten in burger gearresteerd. Daarna hebben zij haar huis doorzocht en persoonlijke bezittingen inclusief de computer in beslag genomen.
De voormalige deken van het Tehran Medical Sciences department van de Islamic Azad University Parvin Ghafarkhani die gearresteerd was op de aanklacht "belediging van het leiderschap" en op een borg van 50 miljoen tomans is vrijgelaten. heeft zichzelf in brand gestoken en ligt in slechte lichamelijke en geestelijke toestand in het ziekenhuis.
bron: chrr.biz


Reporters without Borders heeft in een rapport bekend gemaakt dat China, Iran, Syria, Bahrain, en Vietnam de vijf ergste landen ter wereld zijn wat betreft internetcensuur en spionage dat hier te vinden is.
Zonder geavanceerde technologie zou een dergelijke spionage niet mogelijk zijn. RSF heeft ook een lijst van bedrijven gemaakt die die technologie leveren. De vijf bedrijven zijn Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys en Blue Coat.
bron: en.rsf.org


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Zolang de situatie in Iran niet verandert, zullen de sancties waarschijnlijk ook na 2014 nog wel van kracht zijn.