Friday, June 26, 2009

Iran: vragen

Op het blog Inside Iran staat een verklaring van een groep iraanse bloggers.

In deze verklaring veroordelen zij de gewelddadige onderdrukking van de iraanse regering tegenover de vreedzame en gewettigde demonstraties van het iraanse volk en vragen de regering zich te houden aan artikel 27 van de grondwet van de Islamitische Republiek Iran, waarin staat dat "openbare samenkomsten en marsen vrijelijk gehouden mogen worden mits er geen wapens worden gedragen en zij niet nadelig zijn voor de fundamentele beginselen van de islam.

Zij beschouwen de gewelddadigheden die op de verkiezingen volgden als een slag voor de democratische beginselen der Republiek en zien de zich opstapelende bewijzen dat bij de verkiezingen is gefraudeerd en vragen om nieuwe verkiezingen.
Akties als het deporteren van buitenlandse journalisten en het arresteren van plaatselijke journalisten, censuur van, en het verdraaien van feiten uit, het nieuws, het afsluiten van het SMS-netwerk, filteren van het internet kan de stemmen van het iraanse volk niet tot zwijgen brengen netzomin als duisternis en verschrikking altijd door kunnen gaan.
Zij vragen de iraanse regering om eerlijk en vriendelijk met het iraanse volk om te gaan en hopen dat ze de kloof tussen de regering en het volk zien verkleinen.
bron: Inside Iran




In Global Voices Online staat dat de blogger Saminejad schrijft (fa) over de bloggers Ali Kalayi en Shiva Nazar Ahari die gearresteerd zijn en waarover sindsdien niet meer bekend is dan dat Ali Kalay naar Evinprison is overgebracht.
bron: Global Voices Online


Hier staat de Green brief no. 9 waarin de gebeurtenissen van gisteren vermeld staan.
bron: whyweprotest.net



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

De raad van hoeders stelt dat er niet is gefraudeerd. Ze zullen natuurlijk ook niet toegeven.

On Yer Bike said...

"Zij vragen de iraanse regering om eerlijk en vriendelijk met het iraanse volk om te gaan en hopen dat ze de kloof tussen de regering en het volk zien verkleinen."
Is dat niet een beetje te lief/naïef? Of is het een handreiking?

De raad van hoeders is een stel loeders Johan. Die geven niks toe.

christinA eijkhout said...

Bloemrijke taal waarschijnlijk.