Monday, November 30, 2009

Iran: doel

Volgens het hoofd van de iraanse Privatization Organization heeft Iran sinds 2005 ter waarde van $63 miljard van de staatsbedrijven geprivatiseerd. Dit vormt ongeveer 50% van het 10 jarenplan om ter waarde van $120miljard aandelen te privatiseren.
In de meeste gevallen heeft de regering 20% van het vermogen als gerechtvaardigde aandelen aan de armen gegeven en houdt 20% zelf. Van de overblijvende 10% is 5% voor de werknemers en de rest wordt openbaar verhandeld om een prijs voor de verkoop van het meerderheidsbelang vast te stellen.
Economen bekritiseren de regering Ahmadinejad omdat bedrijven die de aandelen kopen, worden geleid door door de staat benoemde directies.
De grootste deal was het verkopen van 51% van de staatsaandelen in de Telecommunication Company of Iran (TCI) aan een iraans consortium voor $8 miljard. Er wordt gezegd dat de IRGC een van de leden van het consortium is.
De IRGC , is de afgelopen jaren een belangrijke economische kracht geworden in de energie, financiele en constructiesector.
bron: PressTV, AFP


De hervormingsgezinde ayatolla Montazeri heeft kritiek geuit op de rol van de Basij tijdens de gewelddadige onderdrukking van de protesten na de verkiezingen en gezegd dat de Basij niet is opgericht "om het pad van Satan te dienen."
Tijdens de demonstraties hebben Basij aanvallen op de demonstranten uitgevoerd en in de menigte geschoten.
De autoriteiten hebben de rol van de Basij ontkend en zeggen dat de daders van de gebeurtenissen infiltranten waren in Basij uniformen.
De Basij werd in 1979 opgericht door Khomeini als vrijwillige paramilitaire organisatie om het land te beschermen. Gedurende de Irak-Iranoorlog zijn duizenden Basij-leden op het slagveld gesneuveld.
Sindsdien is de functie van de Basij die onder de supervisie van de Revolutionary Guards vallen, sterk veranderd.
Revolutionary Guard Commandant, Hosein Hamadani deelde mee dat de functie van de Basij is aangepast en dat, in plaats van een militaire defensieve functie, zij zich vanaf nu gaan bezighouden met veiligheid en culturele activiteiten.
Hij zei tegen Mehrnews dat met veiligheid confrontatie van "zachte dreigingen" wordt bedoeld.
De regering heeft de protesten van na de verkiezingen een "zachte oorlog" genoemd.
bron: payvand.com




Green Brief

Enduring America




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

De combinatie van veiligheid en culturele activiteiten is niet echt logisch.

christinA eijkhout said...

Cultureel moet je ook anders zien als bij ons. De nadruk ligt daar sterk op het islam-gebeuren.