Tuesday, May 25, 2010

Iran: media

In The Green Voice of Freedom staat een artikel van Mohammad Ali Tofighi waarin hij schrijft dat de onverwachte executies van 5 gevangenen, waarvan 4 koerden op 9 mei een golf van in Iran niet eerder voorgekomen steun voor de koerden heeft veroorzaakt.Nationale oppositieleiders protesteerden ook, hoewel de zaak van de koerden in het verleden geen aandacht kreeg, ook omdat men hen er vanverdacht een eigen staat te willen.

Hij concludeert aan het eind van het artikel dat veel iraniƫrs geloven dat de meest recente executies het signaal zijn dat het regime bereid is om de politieke atmosfeer in Koerdistan te radicaliseren om de publieke aandacht af te leiden van andere binnenlandse kwesties.
Maar de overheid zal deze brede steun niet voorzien hebben.
bron: en.irangreenvoice.com




Op 24 mei zijn om 01.00 's nachts,6 vrouwelijke politieke gevangenen, Ozrasadat Ghazi-Mirsaeed, Atefeh Navabi, Fatemeh Rahnama, Hengameh Shahidi, Rayhaneh Hajebrahim-Dabagh en Mottahareh Bahrami overgebracht naar Ward 209 van Evinprison.
Later werden de zes weer teruggebracht en toen bleek dat zij verhoord waren.
Op 23 mei waren 5 van hen verschenen voor de Evinrechtbank.
bron: RAHANA



De moeder van Majid Tavakoli heeft in een interview met de website Jaras gesproken over de media-aandacht voor de hongerstakingen van "bekende"gevangenen.
Zo zal Jafar Panahi worden vrijgelaten, mede onder internationale druk.
Ook haar zoon is in hongerstaking, maar de ogen van de wereld zijn niet op hem gericht, zoals op Panahi en Nourizad.
Zij is erg bezorgd over de gezondheidstoestand van haar zoon, die vorige week al diverse malen naar de gevangeniskliniek is gestuurd.
Ook sprak zij over het telefoongesprek met Mehdi Karroubi die haar gebeld heeft en zij hoopt dat andere politici hem volgen.
Op woensdag 26 mei wordt een wereldwijde hongerstaking gehouden uit solidariteit met Majid Tavakoli.
bron: persian2english.com

United4Iran heeft bekend gemaakt dat op zaterdag 12 juni (22 Khordad) een wereldwijde aktiedag wordt gehouden met de oproep om de mensenrechtschendingen in Iran te beƫindigen.
De dag wordt georganiseerd door United4Iran, in samenwerking met Amnesty International, Human Rights Watch, Nobel Women's Initiative, Baha'i International Community, Cairo Institute for Human Rights Studies, FIDH (Federation Internationale des ligues des Droits de l'Homme), en Pen International.
De focus is vooral gericht op de gewetensgevangenen(prisoners of conscience, PoC) die voor en na de verkiezingen in 2009 zijn gearresteerd.
Op de site 12june.org staat verdere informatie over deze dag.
Een lijst met gewetensgevangenen,hun advocaten en groepen is HIER.


enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Op zoveel sympatie hoeven de koerden normaal niet te rekenen inderdaad.