Tuesday, June 29, 2010

Iran: tegen

Hashemi Rafsanjani heeft kritiek geuit op de politieke situatie in Iran.
Hij omschreef in een brief die op 27 juni,een dag voor de 29e verjaardag van een bomaanslag op het kantoor van de Islamic Republican party, die een aantal politieke leiders doodde, en op zijn website werd gepubliceerd, de politieke situatie in Iran als hevig verdeeld.
Op het ogenblik is Rafsanjani voorzitter van de Raad van Experts, het hoogste orgaan in Iran dat toezicht houdt op de handelingen van de Supreme Leader, maar ten tijde van de verkiezingen steunde hij de oppositie.
bron: rferl.org

De broer van Zeynab Jalalian zegt dat hij sinds een maand geen contact heeft gehad met zijn zuster.
Zij is in 2009 ter dood veroordeeld wegens contacten met de PEJAK en er zijn berichten dat zij ieder ogenblik kan geexecuteerd worden. Zij zat in Kermanshah en Sanandaj gevangen, en is overgebracht naar Evinprison, waar zij in ward 209 zit, ondanks dat zij gevonnisd is.
Een maand geleden belde zij op en zei dat zij in Evinprison zit, maar sindsdien is niets meer van haar gehoord.
De autoriteiten zeggen dat haar dossier zoek is en zij niets kunnen doen.
Volgens haar broer hebben veel mensenrechtactivisten en advocaten gezegd om te helpen, maar niets gedaan.
Haar advocaat zegt dat het hem zonder dossier onmogelijk wordt gemaakt iets voor haar te doen en dat de enige manier is contact op te nemen met de secretaris-generaal van de UN.
bron: HRHI


Op 28 juni hebben 300 van de 450 arbeiders van Pars Metal een protest gehouden voor het kantoor van de president.
Zij protesteerden tegen hun 5 maanden loonachterstand en het besluit van de directie om de contractarbeiders te ontslaan.Volgens de demonstranten werken 150 contractarbeiders al 12 jaar bij het bedrijf.
bron: iranlaborreport.com


Nahid Ghadyani, een Baha’i uit Mashhad is naar de gevangenis overgebracht om haar 5 jaar gevangenisstraf uit te zitten. Voordien was haar verteld dat zij vrijgesteld zou worden en haar familie heeft zelfs de daarvoor vastgestelde borg betaald.
Hooman Bakhthar ook uit Mashhad heeft een dagvaarding ontvangen om binnen 3 dagen aan zijn gevangenisstraf van 2 jaar te beginnen. Oorspronkelijk was Bakhthar veroordeeld tot 5 jaar in beroep is dit teruggebracht tot 2 jaar.
bron: HRHI

Studentaktivisten hebben opgeroepen om ter herinnering aan de studentenopstand van 9 juli 1999 te demonstreren.






In Londen, Toronto en Washington DC zullen dit weekeinde
protestmarsen tegen het doodsvonnis door middel van steniging van Sakine Mohammadi Ashtiani worden gehouden.
bron: missionfreeiran.wordpress.com


enduring america

Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

De vraag is hoe groot de invloed van Rafsanjani nog is ...

Anonymous said...

Johan, Rafsanjani heeft nog altijd veel invloed en macht binnen het regime. Ayatollah Khamenei dankt zijn benoeming tot Geestelijk Leider in grote mate aan de sluwe vos Rafsanjani. Dat vergeet eerstgenoemde niet.
Het Iraanse volk heeft geen hoge pet op van deze schatrijke, manipulerende politicus. Soms schaart hij zich achter de conservatieve hardliners en dan weer achter de hervormingsgezinden precies wat hem het best uitkomt. Als hij in opspraak is houdt hij zich even koest, maar even later is hij er weer. En zeker is dat Rafsanjani achter de schermen continu bezig is allerlei zaakjes te regelen, zogenaamd altijd in het belang van de natie. (En voor zijn eigen portemonnee, zegt Jan met de Pet in Iran).
Groet / Loes