Wednesday, June 30, 2010

Iran: vragen


Iranpy.net meldt dat een delegatie van de iraanse staatszender IRIB op 5 juli ontvangen zal worden door de NOS.Tevens bezoekt de delegatie NPO en het Instituut voor Beeld en Geluid en gaat in gesprek de heer Jan de Jong directeur van NOS en de heer Henk Hagroot directeur van NPO. Dit bezoek is georganiseerd door de Iraanse ambassade te Den Haag en via de kanalen van EBU, waar IRIB lid is.
Volgens bericht op de site van Radio Zamaneh is het initiatief voor dit bezoek echter van de NOS uitgegaan.
Nederlandse en iraanse studenten en mensenrechtactivisten protesteren scherp tegen deze plannen.
IPY roept NOS en NPO uit om alsnog af te zien van het ontvangen van deze delegatie. Tevens verzoeken zij de fracties van de Tweede Kamer een spoeddebat aan te vragen en de desbetreffende Minister vraag te stellen oomtrent het hoe en wat van deze uitnodiging.
IPY organiseert op maandag 05 juli 2010 om 10:00 op het Media Park in Hilversum een demonstratie tegen het bezoek van deze delegatie uit Iran.
bron: radio zamaneh, iranpy.net

Human Rights Watch heeft op 29 juni Iran opgeroepen de plannen voor de executie van Zeynab Jalalian onmiddellijk in te trekken.Zij is in 2009 gevangen genomen en ter dood veroordeeld en tot nu heeft haar advocaat geen gelegenheid gehad contact met haar op te nemen.
Jalalian is een van de 17 ter dood veroordeelde koerdische dissidenten.
Volgens bericht van haar advocaat kan zij ieder moment worden geexecuteerd.
De andere 16 mensen zijn: Rostam Arkia, Hossein Khezri, Anvar Rostami, Mohammad Amin Abdolahi, Ghader Mohammadzadeh, Habibollah Latifi, Sherko Moarefi, Mostafa Salimi, Hassan Tali, Iraj Mohammadi, Rashid Akhkandi, Mohammad Amin Agoushi, Ahmad Pouladkhani, Sayed Sami Hosseini, Sayed Jamal Mohammadi, en Aziz Mohammadzadeh.
bron: hrw.org


Volgens berichten verergert de lichamelijke conditie van Isa Saharkhiz in de Rajaee Shahr gevangenis. Bewakers weigeren toe te staan dat hij naar de ziekenafdeling wordt gebracht.
Hij lijdt aan te lage bloeddruk en heeft speciale medicijnen hiervoor nodig.



De conditie van Majid Tavakoli is dermate verslechterd dat hij door ernstig hoesten interne bloedingen heeft.
Hij was al in slechte gezondheid door de droge hongerstaking die hij heeft gehouden uit protest tegen zijn isolatie, en dit heeft zich alleen maar verslechterd.
Gevangenispersoneel heeft geweigerd hem naar de medische afdeling te laten gaan.

enduring america



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Vreemd bezoek inderdaad. Onafhankelijke, kritische nieuwsgaring is een utopie in Iran.

Anonymous said...

Het bezoek gaat niet door, mede door interventie van Marietje Schaake, Europarlementarier van D66 die mij dat zojuist heeft laten weten. Geweldige actie.
Groetjes,
Loes