Thursday, July 01, 2010

Iran: gevangenis


De website Jaras berichtte dat woensdag 2 mensen ter dood veroordeeld zijn en negen anderen tot gevangenisstraf in de strafzaak inzake de martelingen en moorden in de Kahrizakprison vorig jaar.
De namen van de beklaagden werden niet genoemd en de vonnissen zijn niet definitief.
Tegen 33 anderen loopt nog een aanklacht vanwege een aanval op een studentenhuis.
bron: New York Times

Amnesty International heeft een urgent action voor de studentenleider Majid Tavakoli, die op 7 december 2009 is gearresteerd en veroordeeld is tot 8 ½jaar gevangenis.
In mei is hij 7 dagen in volledige hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn isolatie die hij beeindigde toen hij naar een algemene gevangenisafdeling werd overgebracht.
Op 22 juni is hij overgebracht naar afdeling 350, waar slechte omstandigheden voor de gevangenen zijn.
Hij lijdt aan ademhalingsproblemen en zijn gezondheid gaat steeds meer achteruit.
bron: amnesty.org



Amnesty International vraagt aandacht voor de doodsvonnissen tegen 2 vrouwen die ieder moment voltrokken kunnen worden.
Sakineh Mohammadi Ashtiani is veroordeeld tot dood door steniging, wegens overspel.Het vonnis is bekrachtigd en kan ieder ogenblik worden uitgevoerd.
Zeynab Jalalian is een koerdische politieke gevangene die ter dood is veroordeeld voor moharebe wegens banden met de PJAK.
bron: amnestyusa.org


De omstandigheden voor gevangenen in ward 350 van de Evinprison verslechteren steeds meer.
Een van de cellen voor politieke gevangenen wordt nu voor gewone misdadigers gebruikt.
Als gevolg hiervan is er minder plaats.
Op het ogenblik zijn er 30 tot 36 politieke gevangenen per cel.Een derde van hen moet op de grond slapen.
Sinds 20 juni mogen gevangenen geen telefoongesprekken anders dan onder strikte voorwaarden en onder toezicht van een bewaker voeren.
Er is aangekondigd dat 50 gevangenen die op 12 Juni gearresteerd zijn en in de martelafdelingen 209 en 240 zaten, ook zullen worden overgebracht naar ward 350.
Er is geen warm water en de hygienische omstandigheden zijn slecht.De voedselsituatie is ook slecht zodat gevangenen gedwongen worden eten in de gevangeniswinkel te kopen en te trachten dit zelf te koken.

enduring america.



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Hoe heet zou het nu in de Iraanse gevangenissen zijn?

Anonymous said...

Dat zal afhangen in welke vleugel je zit, dus aan de Noord- of de Zuidzijde. Veel cellen hebben alleen een bovenlichtje. Er komt geen of weinig zon binnen. Maar benauwd zal het er zeker zijn met veel mensen in een ruimte.

Als ik af mag gaan van de temperaturen in kamers zonder airco destijds in mijn huis in Teheran, waar ook weinig zonlicht binnenviel, dan schat ik de temperatuur in Iraanse gevangenissen in juli overdag op 30-32 graden, zeker in b.v. Shiraz. Buiten is het daar nu rond de 40 graden. Maar het is wel een droge warmte.
Groet,
Loes