Wednesday, September 29, 2010

Iran: verder

De iraanse staatstelevisie zegt in een documentaire dat Facebook en Twitter "verborgen vijanden"van het land zijn waar westerse inlichtingenagenten proberen spionnen te werven.
De site Mardomak heeft hier een video van het bericht.
bron:rferl.org



De afgelopen 24 uur zijn door Iran tegengestelde berichten gegeven over het lot van Sakineh Mohammadi Ashtiari.
Volgens ISNA heeft de woordvoerder van justitie gezegd dat hoewel er een aanklacht wegens overspel tegen haar is, de aanklacht wegens moord voorrang heeft en dat hij benadrukt dat zij daarom opgehangen dient te worden ipv gestenigd.
De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat er nog geen definitief vonnis is.
Vorige week heeft president Ahmadinejad tegen CNN verteld dat Ashtiari nooit veroordeeld is tot dood door steniging.
bron: iranhr.net

De blogfather Hossein Derakhshan die sinds 31 oktober 2008 gevangen zit is door rechter Salavati van Branch 15 van het Revolutionary Court veroordeeld tot 19 ½ jaar gevangenis en een verbod van 5 jaar voor lidmaatschap van een politieke groep en alle mediaactiviteiten.
Ook moet hij zijn verdiensten van 30,750.00 Euro, 2,900.00 Dollars en 200.00 Pounds terugbetalen.
De aanklacht is samenwerking met vijandige regeringen, propaganda tegen het islamitische regime, contra-revolutionaire propaganda ten gunste van anti-revolutionaire groepen, godslastering, en het opzetten en beheren van pornografie.
bron: HRHI



De student en secretaris van Advar-eh Tahkim (Office for Consolidating Unity), Mehdi Arabshahi, is door het kantoor van de aanklager in Evinprison opgeroepen om zijn straf uit te zitten.
Hij was gearresteerd tijdens de Ashuraprotesten en heeft 3 maanden in ward 240 gezeten.
Nadat hij een hartaanval kreeg werd hij naar een ziekenhuis gebracht en is tegen een borg van $200.000 vrijgelaten.
Hij is veroordeeld door rechter Pirabbas van de 26e branch van het Revolutionary Court voor handelen tegen de nationale veiligheid en anti-regime propaganda tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden.
bron: HRHI



Gharib Fatemi een inwoner van een dorp in Marivan is volgens Kurdish Perspective veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens samenwerking met koerdische groepen. Hij zit in de Marivan Central prison.
De koerdische schilder en director Mokhtar Houshmand is veroordeeld tot 16 jaar gevangenis wegens veronderstelde spionage, anti- regime propaganda en samenwerking met anti-regime groepen.
bron: HRHI


Volgens de Population of Combat Against Educational Discrimination is de kleindochter van een van de gevangen zittende bahaileiders, Leva Khanjani,veroordeeld tot 2 jaar gevangenis.
Zij werd op 3 januari gearresteerd en is op 1 maart tegen borg vrijgelaten.
Haar man, Babak Mobasher, die samen met haar was gearresteerd is op 13 maart vrijgelaten.
bron: HRHI

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Alleen Facebook en Twitter maar ...