Saturday, June 18, 2011

Iran: willekeurig

De International Campaign for Human Rights in Iran heeft een copie van een rapport bemachtigd van een sub-division van Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB).
In dit rapport wordt kritiek geleverd op de uitzendingen en het gedrag van IRIB na de verkiezingen van 2009. De zender wordt verantwoordelijk gesteld voor de massaprotesten die volgden na bekendmaking van de verkiezingsuitslag.
Het rapport is gedateerd 9 augustus 2009.
Het rapport beschuldigt IRIB van een te snelle bekendmaking van de uitslag waardoor geruchten ontstonden. Ook de wijze waarop verslag werd gedaan van de protesten heeft tot ontevredenheid geleid.
Volgens de opstellers van het rapport heeft IRIBS houding pijn en haat, waardoor mensen het gevoel kregen dat zij slechts pionnen waren, veroorzaakt.
bron: ICHRI



Op 8 juni 2011 heeft de UN Working Group on Arbitrary Detention vastgesteld dat Kiarash Kamrani's gevangenschap in Iran een geval van willekeurige detentie is.
Kamrani werd in 2009 na de verkiezingen gearresteerd en naar een onbekende plaats gebracht waar hij 10-12 uur per dag werd gemarteld en verhoord.
Hij mocht geen contact opnemen met zijn advocaat of met familieleden.
Op 27 februari 2010 is hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenis en een geldboete van $400 voor propaganda tegen de staat, belediging van iraanse autoriteiten en bijeenkomst en samenzwering om een misdaad te plegen.
De Werkgroep is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat Kamrani alleen van zijn recht op vrije meningsuiting , zoals vastgelegd in de Universal Declaration of Human Rights (UDHR) en het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR).
De ICHRI heeft honderden dergelijke gevallen gedocumenteerd, waaronder dat van Issa Saharkhiz, wiens arrestatie door door de Werkgroep ook als willekeurig aangemerkt is.
bron: ICHRI


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

IRIB zal zich niet schuldig voelen ...

christinA eijkhout said...

Het zit natuurlijk veel gecompliceerder.
Het regime probeert uit alle macht de "schuldkaart" te spelen.
Terwijl het hier niet gaat om schuld maar om het manipuleren van verkiezingen met als doel de bestaande regering in het zadel te houden.De enige schuldige aan de gebeurtenissen van na 12 juni 2009 is de iraanse regering zelf.