Tuesday, May 29, 2012

Iran: draaien 29 mei 2012

ISNA bericht dat volgend jaar lente Iran vier nullen van de muntwaarde af kan halen en deze hernoemen. De Centrale Bank heeft dit als advies gegeven aan het iraanse parlement. De naam van de Rial zal dan ook worden veranderd in een andere naam. De bank stelt de namen Daric, een naam die tijdens de Achaemenid dynasty werd gebruikt, Noor of Toman voor.
bron: en.trend.az


De schrijver en vertaalster Manijeh Najm Eraghi is afgelopen zondag gearresteerd om haar gevangenisstraf van een jaar uit te zitten.
In augustus 2010 werd zij gearresteerd en later veroordeeld voor het  lidmaatschap van Iranian Writers’ Association, en het mailen van aankondigingen voor bijeenkomsten voor de vermoorde schrijvers. Mohammad Mokhtari en Mohammad Jaffar Pouyandeh.
Op 21 mei werd een ander lid van Iranian Writers Association, Fariborz Rais Dana gearresteerd. Dana was ook veroordeeld tot een jaar gevangenis voor lidmaatschap van de Association en het geven van interviews.
bron: radiozamaneh.com


Een senior commandant van de Revolutionary Guards heeft gezegd dat iraanse troepen als bondgenoten het syrische leger helpen. Dit zei hij in een interview met ISNA, dat later van de website werd afgehaald.
Het syrische leger heeft afgelopen week een massaslachting aangericht in de stad Houla,waar 108 mensen, waaronder 32 kinderen, werden vermoord.
Ook zei hij dat als de IRGC niet aanwezig zou zijn geweest in Syrie, er op veel grotere schaal massamoorden zouden hebben plaatsgevonden.
Volgens berichten is dit de eerste keer dat in Iran zo openlijk wordt toegegeven dat er troepen aanwezig zijn in Syrie.
bron: freedomessenger


De woordvoerder van het iraanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gewaarschuwd dat het verder onder druk zetten van Iran ongunstig kan uitwerken op de nucleaire onderhandelingen. Het Westen denkt dat Iran de uraniumverrijking van meer dan 20% zal gebruiken voor het ontwikkelen van atoomwapens. Iran ontkent dit.
bron: rferl.org


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Daric vind ik wel een mooie naam.

christinA eijkhout said...

vind ik ook, maar wie weet...