Thursday, September 06, 2012

Iran: gevangenis 6 september 2012


De iraanse dissident Mojtaba (Bardia) Taherpur heeft op 4 september van de IND gehoord dat hij geen verblijfsvergunning krijgt en binnen 28 dagen met zijn vrouw het land moet verlaten.
Nadat hem sinds 2005 door de iraanse regering verboden was verder te studeren wegens zijn anti-regeringsaktiviteiten als student, verliet hij Iran en ging naar Dubai.
Toen hij tijdens een familiebezoek in Teheran werd gearresteerd en tot 1 maand gevangenisstraf en 80 zweepslagen werd veroordeeld, is hij in 2010 via Turkije naar Nederland gevlucht.
De IND wilde niet nader op de zaak ingaan.
Taherpur heeft nederlands geleerd en studeert nu aan de Hogeschool Amsterdam.
Hij is van islam bekeerd naar het zoroastriangeloof . In Iran is het verboden de islam te verlaten en dit kan tot de doodstraf leiden.
Ook heeft hij aktief met oppositiegroepen tegen de iraanse regering geprotesteerd.Op zijn blog staan diverse kritische artikelen.
Gevreesd moet worden dat Taherpur bij aankomst in Iran onmiddellijk zal worden gearresteerd en ter dood zal worden veroordeeld.
bron: payvand.com
De mensenrechtenaktivist Mohammad Hassan Yousefi Fioryousefi is opgeroepen om in de Evinprison zijn vijf en een half jaar gevangenisstraf uit te zitten.
Hij was aangeklaagd voor deelname en bijeenkomen om de nationale veiligheid te beschadigen en het lidmaatschap van een groep die veiligheidsgevangenen helpt Iran te verlaten.
bron: iranbriefing.net
De azerbaijaanse dichters Shahryar Hajizadeh en Farid Husseinov  zijn volgens familieleden vrijgelaten en worden op 6 september in Baku verwacht.Vorige maand werd in iraanse media geschreven dat zij verdacht werden van spionage.
bron: payvand.com

Reporters without Borders maakt zich zorgen om de vele journalisten die in Iran in de gevangenis zitten.
rapport geweld tegen vrouwen


rapport onderdrukkende maatregelen


rapport vrijheid en rechtenschendingen


rapport onmenselijke behandeling en wrede straffen


rapport systematische schendingen van het recht op leven


EAWorldViewEr zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Slecht nieuws voor Taherpur.