Wednesday, October 17, 2012

Iran: verder, 17 oktober 2012

Gisteren stierf Hojat-ol-Islam Ahmad Ghabel, Muslim Shia cleric, iraans theoloog seminarieleraar, onderzoeker, schrijver, maar voor alles een vooraanstaand iraans dissident, in het ziekenhuis.
De laatste keer dat hij werd gearresteerd was vorig jaar nadat hij bekend gemaakt had dat in de Vakilabadgevangenis in Mashhad geheime executies plaatsvonden
bron: azarmehr.info


Het lot van de 11 gevangenen die ter dood waren veroordeeld, is onbekend.
Justice for Iran, Iran Human Rights en Iran Human Rights Documentation Center hebben in een gezamenlijke verklaring hun bezorgdheid uitgesproken over Saeed Sedighi, Abbas Namaki, Mohammad Ali Rabiei, Hamid Rabiei, Ali Darvish, en 6 andere gevangenen.Op 13 oktober zouden zij worden geexecuteerd, de executie is uitgesteld en de gevangenen zitten nu in ward 7 van Evin prison waar zij met niemand contact mogen hebben .
bron: ihrdc.org, iranhr.net
DEBKAfile berichtte dat Iran al de verrijkingscentrifuges voor het opwekken van kernenergie heeft overgebracht naar ondergrondse opslagplaatsen in Fordo bij Qom.
Kort voor de nieuwe sancties van de EU op 15 oktober in werking traden is Iran er in geslaagd om vier clusters van 174 centrifuges in “Fordo’s B Chamber” te brengen.
bron: iranbriefing.netVolgens Majzooba Noor, een site die banden heeft met de Nematollah Gonabadi Sufi Order, is Alireza Rosham, een lid van deze orde in hoger beroep veroordeeld tot een jaar gevangenis.
bron: iranbriefing.netZaterdag is de vroegere studentactivist aan de Allameh Tabatabaei University Nasim Soltan Beigi opgeroepen door Evinprison om haar drie jaar gevangenisstraf uit te zitten. Ze heeft voor verschillende kranten als milieu en stadsjournalist gewerkt.
Voor haar vertrek naar de Evingevangenis schreef zij haar gedachten op op haar Facebookpagina.
bron: iranbriefing.net

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Als het Atoomagentschap dat nu ook maar weet ...

christinA eijkhout said...

Daar twijfel ik niet aan, zeker gezien de origine van de melding.