Tuesday, January 29, 2013

Iran: meer 29 januari 2013

Iran zegt dat gisteren een aap in de ruimte is gelanceerd, maar USA zegt dat als dit waar is,  Iran tegen een resolutie van de UN heeft gehandeld.
De woordvoerder van het amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat als het bericht waar is, Iran gehandeld heeft tegen UN Security Council Resolution 1929 die Iran iedere activiteit die gerelateerd is aan raketten die nucleaire wapens kunnen vervoeren, verbiedt, dit is inclusief het lanceren van andere raketten.
bron: rferl.org


Volgens het Committee of Human Rights Reporters, hebben veiligheidsagenten 5 studenten van de dissidente Ayatollah Dastgheib in Shiraz gearresteerd.
Van deze vijf is alleen de naam Taher Faghih, bekend.
Ayatollah Dastgheib, is een vooraanstaand religieus geleerde en supporter van de opposition Green Movement, hij is ook lid van de Assembly of Experts.
bron: en.irangreenvoice.com

Op 27 januari hebben de vijf ter dood veroordeelde Ahwazi-aktivisten, Shabanijed, Hadi Rashed, Mohammad Ali Amourinejad, Jaber Alboshoka, en Mokhtar Alboshoka, met hun familie mogen telefoneren. In het telefoongesprek zeiden zij dat zij waren teruggebracht naar de Karoungevangenis en dat hun lichamelijke toestand goed is.
Op 7 juli 2012 zijn zij ter dood veroordeeld.
bron: chrr.biz


Radio FREE Europe/Radio Liberty schrijft dat Iran minder dan 5 maanden voor de presidentsverkiezingen een nieuwe crackdown van de pers is gestart.
De arrestatie van 14 journalisten wordt gezien als een poging van Iran om een onafhankelijke verslaggeving te voorkomen en dat het regime bereid is stappen te ondernemen voordat het volk moeilijkheden kan veroorzaken.
bron: rferl.org


Committee of Human Rights Reporters bericht dat op 28 januari de journalisten Keyvan Mehregan en Hossein Yaghchi zijn gearresteerd.
Keyvan Mehregan is naar de Evinprison gebracht voor een vorig vonnis en er zijn nieuwe aanklachten tegen hem. De arrestatie van Saba Azarbik op 27 januari is bevestigd.
Motehareh Shafii, is vrijgelaten.
bron: chrr.biz


Amnesty International vraagt Iran de minstens 14 journalisten die zijn gearresteerd, onmiddellijk vrij te laten.
Zij worden er van verdacht samen te werken met anti-revolutionaire perzisch sprekende buitenlandse media.
bron: amnestyusa.org


Artikel over Evinprison


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl


4 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Is het de bedoeling dat die aap nog levend op aarde terugkeert?

christinA eijkhout said...

Hij is ook meteen weer omgekeerd, er wordt gezegd levend. http://www.payvand.com/news/13/jan/1250.html

Anton van Haasteren said...

Er zijn wel degelijk twijfels.
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/was-irans-monkey-in-space-launch-faked-before-and-after-pictures-of-spacetravelling-simian-appear-to-show-different-animals-8477551.html

christinA eijkhout said...

Ja, ik heb het vandaag ook gemeld.