Monday, January 28, 2013

Iran: pers 28 januari 2013


Veiligheidsagenten hebben de kantoren van de kranten Bahar, Shargh, Arman, Etemad, en Aseman Weekly overvallen en journalisten die daar werkten gearresteerd. Ook doorzochten ze de gebouwen en maakten een video.
Al een week geleden werden de arrestaties voorspeld tijdens een persconferentie van Gholamhossein Mohseni Ejei, de woordvoerder van justitie.
De gearresteerde journalisten zijn Pouria Alemi en Pejman Mousavi (Shargh Newspaper), Emily Amraee (Bahar Newspaper), Akbar Montajebi (Aseman Weekly), Sassan Aghaee, Javad Deliri en Nasrin Takhiri (Etemad Newspaper), Motahareh Shafiee en Narges Joudaki (Arman Newspaper).
Op 26 januari werden ook Soleiman Mohammadi, Bahar Newspaper en Milad Fadai Asl, Iran Labour News Ageny, ILNA’s, Political Desk op straat gearresteerd en naar Evin overgebracht.
Een uur na de arrestaties zondag bevestigde Mehrnews de arrestaties en schreef dat hun arrestatie sprak van de samenwerking van sommigen met antirevolutionaire media in Farsi. Het newsagency meldde dat alle journalisten met een gerechtelijk bevel waren gearresteerd en dat het kantoor van de aanklager bij het Revolutionary Court hier vlug een verklaring over zal geven.
bron: iranhumanrights.org


De iraans-amerikaanse pastor Saeed Abedini is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor zijn bemoeienis met ondergrondse huiskerken.
Hij is veroordeeld voor het bedreigen van de nationale veiligheid door ondergrondse kerkaktiviteiten van 10 jaar geleden volgens het American Center for Law and Justice.
bron: en.irangreenvoice.com

Iran ontkent de berichten over een explosie afgelopen vrijdag zou hebben plaatsgevonden in de ondergrondse atoombunker van Fordow, bij de stad Qom.
bron: reuters.com


International Campaign for Human Rights in Iran brengt een nieuwe wekelijkse podcast uit gemaakt door de iraanse artiest en satiricus Kambiz Hosseini genaamd Five in the Afternoon, een half uur nieuws en ontwikkelingen in mensenrechten in Iran. De podcast is elke vrijdag te vinden op de site van de Campaign en op Campaign’s Facebook page, als ook op as Mr. Hosseini’s Facebook page.
Hier is een trailer (Fa).

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl
2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Als die podcast maar niet verkeerd gaat uitpakken voor de makers.

christinA eijkhout said...

De makers zitten niet in Iran, maar in USA