Monday, August 31, 2009

Iran: lotgevallen

De Human Rights Activists in Iran heeft een interview gepubliceerd met een van de gearresteerde demonstranten.
Deze vertelt hoe hij na zijn arrestatie mishandeld, gemarteld en bedreigd is.
Iedere dag werd hij verhoord en met batons geslagen.Hij zat 58 dagen gevangen in de Kahrizakgevangenis.
Op een gegeven moment werd er gezegd dat zijn familieleden gearresteerd waren en dat als hij niet bekende, zijn zoon zou worden verkracht.
Toen hij uiteindelijk werd vrijgelaten ontdekte hij dat de Kahrizakgevangenis officieel al een week gesloten was.
Op dat moment zaten er in de container waarin hij werd vastgehouden nog 70 mensen. In de gehele gevangenis bevonden zich toen nog honderden mensen.

bron: hra-iran.net


Zabihollah Raoufi, een Bahaí uit Sanandaj County is veroordeeld tot een jaar gevangenis in ballingschap in Minaab County.Op 19 augustus werd hij gedagvaard om te verschijnen voor het Revolutionary Court.
Het is niet bekend wanneer zijn proces is gehouden, er is wel bekend dat hij niet vertegenwoordigd mocht zijn door een advocaat.
Afgelopen dagen zijn 18 moslimvrienden en kennissen van Raoufi opgeroepen door de rechtbank om geen sociale contacten meer met zijn familie te onderhouden.
bron: hra-iran.net



Via Global Voices Online is hier een video via The Muslim Network for Bahai's Rights over de problemen voor Bahaí in Iran sinds 1979.



.

Green Brief 63





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, August 30, 2009

Iran: wijzigingen

Vandaag debatteert het iraanse parlement over het door Ahmadinejad voorgestelde kabinet.
Omstreden zijn vooral de posten gezondheid, onderwijs en welzijn, waarvoor drie vrouwen voorgesteld zijn.
Hardliners hebben bezwaren tegen vrouwen in de regering. Onder de 21 voorgestelde ministers bevinden zich 14 nieuwe namen.
De debatten duren drie dagen.
bron: BBC



Rond Marivan in de provincie Kurdistan hebben de laatste dagen grote bosbranden gewoed, die veel schade hebben veroorzaakt.
Tijdens bluswerkzaamheden is Saadie Aminzadeh, 44 uit het dorp Bakeray door een exploderende mijn verwond.
De inwoners verdenken de regering ervan de branden met opzet te hebben aangestoken tijdens gevechten met koerdische rebellen.
Tot nu toe is er geen reactie op deze beschuldgingen gekomen.
bron: hra-iran.net



De namen van de gevangenisofficials die verantwoordelijk waren voor de martelingen in de Kahrizakgevangenis zullen niet bekend worden gemaakt.
Volgens Farhad Tajari, lid van de speciale onderzoekscommissie worden de namen pas bekend gemaakt als zij veroordeeld zijn.
De Majlis, de rechterlijke macht, en andere relevante overheden hebben ook afgesproken dat verdachten alleen moeten worden geïdentificeerd indien zij worden veroordeeld.
Er is echter ook door de Supreme National Security Council besloten dat de rechtszaken van mensen die werden gearresteerd in de onrust na de verkiezingen in het openbaar moet worden gehouden en moeten worden uitgezonden op tv in om het proces transparanter te maken en het grote publiek te informeren.
bron: tehrantimes.com


De aanklager Saeed Mortazavi, "de slager van Teheran", is door het nieuwe hoofd van justitie ontslagen.
Mortazavi heeft meer dan 120 kranten gesloten en tientallen journalisten en politieke activisten gevangen gezet.
IRNA meldde dat het hoofd van justitie, Sadeq Larijani, Abbas Jafari Dowlatabadi heeft benoemd tot nieuwe aanklager van Teheran.
bron: theledger.com



Green Brief is nog niet gepubliceerd.




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, August 29, 2009

Iran: historie

Op 24 augustus is Fariba Pajooh, journaliste bij o.a. Etemad-e Melli,en newsagency ILNA, gearresteerd en naar Evinprison gebracht.Zij hield ook een blog bij.
De advocaat Abdolfatah Soltani, die op 16 juni was gearresteerd is tegen een borg van 90,000 euro vrijgelaten.
Op 22 augustus is de blogger Somayeh Tohidloo, vrijgelaten. Zij was op 14 juni gearresteerd en heeft in afdeling 209 van Evinprison gevangen gezeten.
bron: RSF

Op 26 augustus is de journalist Zhila Baniyaghoub vrijgelaten.




Abdullah Ramazanzadeh is overgebracht naar het Baghiyatullahziekenhuis. Tijdens bezoek van zijn familieleden dat altijd onder supervisie van een ondervrager stond, was hij reeds zwak en zei hij dat hij dacht dat hij een virale infectie had.Het Baghiyatullahziekenhuis is verbonden met het Revolutionary Guards Corps.
bron: ihrv.org

Volgens rapporten die begin augustus door de Persian Service van de Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism ( CHN) in de provincie Fars werden uitgebracht, is meer dan 70% van de steengroeve Gondashlu die de steen leverde voor de Achaemenid zuilen van Persepolis, verwoest.
Dit zou zijn gebeurd door een steenmaatschappij die hiervoor vergunning heeft van het Islamic Republic Ministry of Industrials and Minerals.
De vergunning is afgegeven in tegenspraak met het ministeriele besluit uit 2006 dat zegt dat er nooit vergunningen afgegeven zullen worden voor mijnbouw in een van de historische steengroeven.
Afgelopen week verklaarden officials van de CHN dat de berichten niet waar zijn.
Archeologen hebben het gebied onderzocht en geen beschadiging aangetroffen.
Volgens de CHN is het bedrijf al zes maanden geleden met alle mijnaktiviteiten gestopt, toen zij in de buurt van de historische groeve kwamen.
Volgens experts zijn destijds door Achaemenid juist stenen uit de Ghondashlugroeve gebruikt, vanwege de hoge kwaliteit.
bron: CAIS en PressTV


Green Brief 61-62





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, August 28, 2009

Iran: vast

22 augustus hebben 5 agenten van de inlichtingendienst het huis van Dr. Mohammad Malaki doorzocht en hem gearresteerd. Tevens hebben zij 80 boeken, computer en persoonlijke papieren in beslag genomen.
Zij maakten videoopnames tijdens de doorzoeking van het huis en antwoordden op de vraag waarvoor dit was, dat zij de tapes aan rechter Hadad moesten geven.
In verband met behandeling van zijn prostaat heeft Dr.Maliki de afgelopen drie maanden tengevolge van de bijverschijnselen van zijn behandeling de meeste tijd thuis doorgebracht.
bron: ihrv.org

Op 14 juni is Kayvan Samimi gearresteerd en heeft sindsdien in Evinprison doorgebracht.
Gedurende die tijd heeft hij 2x contact op mogen nemen met zijn familie en mocht hen ook twee keer bezoeken.
Hij is hoofdredacteur van het verboden magazine called Nameh, uitvoerend lid van National Peace Council, hoofd van de Society Supporting Rights to Education,lid van het Committee to Pursue Arbitrary Arrests, uitvoerend lid van Society in Defense of Freedom of the Press en oprichter van het Political Prisoners Center.
Daar hij van mening is dat al zijn aktiviteiten binnen de wet en grondwet vallen, weigert hij iedere medewerking aan justitie.
Als gevolg hiervan zit hij in eenzame opsluiting en is diverse malen gemarteld.
bron: ihrv.org

Canada heeft volgens PressTV om de vrijlating van de canadees-iraanse reporter Maziar Bahari gevraagd. Bahari is rond 12 juni gearresteerd en wordt beschuldigd van handelen tegen de nationale veiligheid.
Hij werkt voor Newsweek en heeft connecties met de BBC en het engelse Channel 4 news.
bron: PressTV


In een toespraak voorafgaand aan het vrijdaggebed heeft president Ahmadinejad om strenge straffen voor de veroorzakers van de onrust na de verkiezingen gevraagd.
Ook zei hij dat er bij de verkiezingen in juni geen sprake was van fraude en deed een oproep aan justitie om de "architecten" van de onrust voor het gerecht te brengen.
Hij haalde ook uit naar westerse landen voor hun inmenging in binnenlandse aangelegenheden en zei dat zij hun blunders moesten compenseren.
bron: PressTV



In het blog Revolutionary Road staat het verslag van een student aan de Ferdosi Mashhad University die opgepakt, gemarteld en na een week naar Evinprison gebracht werd.Hij werd geblinddoekt ondervraagd en geslagen.
Hij is vrijgelaten na betaling van $50.000.








Green Brief is niet gepubliceerd.




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, August 27, 2009

Iran: opgeschreven

Mohammad Ali Abtahi, een bekende hervormingsgezinde blogger en voormalig hervormingsgezinde vicepresident schrijft zijn blog (fa) nu vanuit de gevangenis.

Hij schrijft dat hij, hoewel de verhoren doorgaan, een zeer vrienschappelijke band heeft met de ondervrager en dat de gevangen protesteerders allen weten dat er tijdens de verkiezingen niet is gefraudeerd.
bron: GlobalVoicesOnline


Paymon Aref een gevangen zittende studentenaktivist, blijft in de gevangenis om een straf van 18 maanden uit te zitten, hoewel hij nu gearresteerd is voor andere feiten. Het gerechtshof heeft bevel tot uitvoering van de straf gegeven nadat een beroepshof het beroep verwierp.
De recente aanklachten zijn nog niet voor gerecht behandeld.
bron: hra-iran.org


Parviz Mirzai, 23, een koerdische inwoner van Soufian Village bij Oroumieh is op weg naar huis van een bruiloft door de Basij doodgeschoten.
Ooggetuigen verklaarden dat de Basij bij een checkpoint twee voertuigen aanhield, waarop een voertuig vluchtte.De Basij, die in de veronderstelling was dat beide voertuigen bij elkaar hoorden, opende het vuur op de inzittenden van het tweede voertuig waarbij Mirzai om het leven kwam en een andere passagier ernstig werd gewond.
Hoewel er sindsdien twee maanden verstreken zijn heeft de familie nog niets gehoord naar aanleiding van het verzoek dat zij hebben ingediend bij Military Tribunal van Oroumieh om een onderzoek en vervolging van de Basij in te stellen, over het onnodige geweldgebruik tegen hun zoon.
bron: hra-iran.org


De familie van het hoofd van de Expediency Council Akbar Hashemi-Rafsanjani, heeft een klacht ingediend tegen president Ahmadinejad.Ahmadinejad had tijdens een televisiedebat Rafsanjani van corruptie beschuldigd.
Tijdens het vierde showproces beschuldigde een van de beklaagden, Hamzeh Karami, Mehdi Hashemi-Rafsanjan de zoon van Rafsanjani van het in 2005 verduisteren van $2 miljoen van de Iranian Fuel Conservation Organization, dat door hem werd geleid.
Dit geld zou gebruikt zijn om zijn vaders verkiezingscampagne in 2005 te financieren.
In een brief aan het hoofd van Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) heeft Mehdi Hashemi-Rafsanjani geschreven dat het leugens zijn en vraagt hij om zendtijd op tv.

bron: PressTV

In Iran hebben op het ogenblik volgens officiele cijfers 285 mensen varkensgriep/mexicaanse griep/ A H1N1.
Er is in Maragheh (East Azerbaijan) een vrouw gestorven die ook al aan chronische ademhalingsproblemen leed en in Teheran is een 12-jarige jongen in kritieke toestand.
bron: reuters



Green Brief nog niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, August 26, 2009

Iran: heimelijk

Amnesty International vraagt aandacht voor Shapour Kazemi, 62 de zwager van Mir Hossein Mousavi die kort nadat de uitslag van de verkiezingen bekend werd op 12 juni gearresteerd is.
Hij wordt zonder aanklacht vastgehouden en heeft geen toegang tot een advocaat.
Hij heeft volgens berichten een bezoek van zijn moeder mogen hebben, dat door bewakers gefilmd werd.
Kazemi heeft geen politieke achtergrond of heeft zich aktief bezig gehouden met de verkiezingscampagne.
Amnesty International heeft een urgent action opgezet om de iraanse autoriteiten te vragen Kazemi onmiddellijk vrij te laten.
bron: payvand.com


De website Norooznews heeft bericht dat op 12 en 15 juli 44 ongeidentificeerde
mensen die gestorven zijn tijdens de gewelddadigheden na de verkiezingen, in naamloze graven op het kerkhof Behesht Zahra in Teheran zjn begraven.
De website, die banden heeft met de partij Mosharekat,zal in de komende dagen nadere bijzonderheden bekend maken.
video 1:


video 2:



Inmiddels hebben parlementsleden om een onderzoek gevraagd.
De directeur van het kerkhof zegt dat het allemaal geruchten zijn.
Norooznews zegt dat de mensen de graven zelf kunnen bezoeken en dat zij op afdeling 302 van het kerkhof liggen.
bron: payvand.com

Voormalig president Khatami heeft van de tijdens de showprocessen uitgesproken "bekentenissen" gezegd dat zij ongeldig zijn en onder bijzondere omstandigheden zijn verkregen, zulke bekentenissen zijn leugens en vals
Dinsdag had een bondgenoot van Khatami, Saeed Hajjarian een verklaring afgelegd waarin hij zei grote fouten gemaakt te hebben door tijdens de verkiezingen met foute analyses te komen en dat hij zich tegenover het iraanse volk verontschuldigt voor deze fouten.
bron: reuters.com


Green Brief is nog niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, August 25, 2009

Iran : glibberig

In Khuzestan is in het veld van Susangerd tot op een diepte van 5,026 meters een reserves van 8.83 billion barrel olie aangetroffen.
Dit is volgens de olieminister de belangrijkste vondst in 5 jaar.
bron: PressTV



Van de 290 parlementsleden die uitgenodigd waren een party ter ere van Ahmadinejad bij te wonen, verschenen er maar 20.
De hervormingsgezinde krant Etemad citeerde enige niet met naam genoemde parlementsleden die zeiden dat hun afwezigheid een teken van teleurstelling was ten opzichte van de door Ahmadinejad voorgestelde regering.
De stemming over dit kabinet zal vermoedelijk 30 augustus plaatsvinden.
bron: reuters


Iraanse officials hebben tegen een slachtoffer dat de verkrachting in de gevangenis gezegd dat het diens eigen schuld was en dat hij maar niet had moeten protesteren tegen de verkiezingsuitslag.
Volgens de website van Mehdi Karroubi vroeg een van de slachtoffers aan twee ondervragers en een rechter die bereid waren te luisteren, waarom hij en andere gevangenen waren verkracht in de gevangenis.
Een van hen antwoordde dat toen de Supreme Leader de uitslag van de verkiezing bevestigde, iedereen deze had moeten erkennen.
Op de website van Karroubi staat het hele interview (fa).
De jongen vertelde dat hij in het begin zeer suicidaal en depressief was, maar dat Mehdi Karroubi hem in veel gesprekken heeft kunnen overtuigen dat als bij verkrachting iemands handen en voeten gebonden zijn, deze geen zondaar, maar een onderdrukte is.
bron: latimesblogs.latimes.com

Vanmorgen wordt het vierde showproces in Teheran gehouden.
Er staan volgens iraanse newsagencies diverse hervormingsgezinde politici terecht waaronder de voormalige deputy minister van binnenlandse zaken Mostafa Tajzadeh, voormalig deputy minister van buitenlandse zaken Mohsen Aminzadeh, voormalig regeringswoordvoerder Abdollah Ramezanzadeh en de iraans-amerikaanse professor Kian Tajbakhsh.
De staatstelevisie zond beelden van de verdachten in de rechtzaal uit.
Ook Saaed Hajjarian voormalig deputy minister van inlichtingen en een van de grondleggers van hervormingsgezinde beweging stond terecht.
Hij is na een aanslag in 2000 zwaar gehandicapt.
Er werden ook zogenaamde "bekentenissen" voorgelezen.
Fars newsagencypubliceerde foto's
bron: reuters.com




Green Brief is nog niet gepubliceerd.



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, August 24, 2009

Iran: algemeen of normaal

Fars newsagency berichtte dat de Revolutionary Guards 26 koerdische leden van de Party of Free Life of Kurdistan (PJAK) en andere groepen heeft gedood.
Dit gebeurde tijdens een aktie in de provincies West Azerbaijan en Kurdistan.
Er werd niet verteld wanneer de aktie heeft plaatsgevonden.
bron: en.trend.az



Arash Sadeghi , lid van Young Wing of Islamic Iran's Cooperative Party, en een aktief medewerker van Mir Husein Mousavi's verkiezingscampagne is 44 dagen geleden gearresteerd.
Sindsdien is niets meer van hem vernomen.De vrees bestaat dat hij in de Kahrizakgevangenis heeft gezeten. Ondanks dat deze nu gesloten is, is van de gevangenen niet bekend waarheen zij zijn overgebracht.
bron: hra-iran.net


Op 17 augustus zijn in de stad Ahvaz de politieke activisten Pejman Rahimi en Mohammad Esmail Vandi gearresteerd.
Na hun arrestatie zijn zij naar een onbekende plaats overgebracht. Ondanks verzoeken om inlichtingen van de familie is niets bekend.
bron: hra-iran.net


De mensenrechtenaktivist en lid van de School Teachers Union Jafar Ebrahimi-Azandaryani is 3 weken geleden naar afdeling 209 van Evinprison overgebracht.
Hij lijdt aan angstaanvallen, heeft ademhalingsproblemen en kan zijn rechterbeen niet bewegen.
De bewakers weigeren medische behandeling omdat zij zeggen dat angstaanvallen normaal zijn in de gevangenis.
Hij wordt vastgehouden zonder rechtzitting.
bron: hra-iran.net


De spreker van het parlement, Ali Larijani heeft ingestemd met een ontmoeting met Mehdi Karroubi.
Op 29 juli had Karroubi in een brief aan Rafsanjani bericht over folteringen en verkrachtingen in de gevangenis. Op 12 augustus had Larijani gezegd dat de klachten ongefundeerde onzin zijn en dat onderzoek had uitgewezen dat het niet waar was.
Op 19 augustus berichtte Karroubi dat hij de klachten kan bewijzen en vroeg hij een onderhoud aan met president Ahmadinejad, Ali Larijani, EC Chairman Akbar Hashemi Rafsanjani,het nieuwe hoofd van justitie Ayatollah Sadeq Larijani, en hoofd aanklager Ayatollah Qorban-Ali Dori-NajafabadLarijani.
bron: tehrantimes.com



In Time staat een achtergrondartikel over de rol van Mehdi Karroubi in Iran.
De laatste tijd komt hij steeds meer naar voren als een belangrijke speler in de gebeurtenissen na de verkiezingen.
bron: time.com




Green Brief is nog niet gepubliceerd.




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, August 23, 2009

Iran: mensonwaardig handelen

In de TimesOnline staat het verhaal van een 15 jarige jongen die tijdens zijn detentie zwaar is mishandeld en meermalen is verkracht.
Hij werd half juli samen met een groep andere jongens tijdens demonstraties in een provincieplaats gearresteerd en naar waarschijnlijk een Basij militia plaats gebracht.Daar werden zij geblinddoekt, uitgekleed tot op hun ondergoed en in een stalen zeecontainer opgesloten.
Uiteindelijk heeft zijn familie hem tegen betaling van ongeveer 45000 pond vrij kunnen krijgen.
Een woordvoerder van Amnesty International bevestigde dat zijn verhaal in overeenstemming is met andere berichten die zij ontvangen over de mate van minachting voor de menselijke waardigheid, het onbeperkte misbruik zonder een beroep te kunnen doen op de rechter, en de betrokkenheid van personen binnen justitie bij verkrachting en misbruik en de ontkenning van het fundamentele recht op gezondheidszorg.
bron: timesonline.co.uk



Ahmad Zeidabadi, de gevangen journalist van Rooz Online en woordvoerder van Advare Tahkim Vahdat studentenorganizatie, wordt onder zeer zware druk gezet om al zijn werkzaamheden voor politiek en media te stoppen.
Hij zit sinds 21 juni op een onbekende plek gevangen en heeft afgelopen maandag voor het eerst bezoek van familieleden mogen ontvangen.
Hij heeft 35 dagen in een soort container van 1,5 meter in eenzame opsluiting gezeten en is geestelijk en lichamelijk in slechte toestand.
bron: roozonline.com


Een iraans parlementslid heeft zaterdag gevraagd berichten over geheime begrafenissen van 44 slachtoffers van de verkiezingsonlusten te onderzoeken.
Op de site norooznews.org stond vrijdag dat een niet nader genoemde werknemer van Behesht Zahra cemetery heeft gezegd dat er op 12 en 15 juli onder grote veiligheidsmaatregelen 44 lichamen zijn begraven op het kerkhof.
De iraanse overheid houdt vol dat er slecht 20 mensen gedood zijn, terwijl de oppositie zegt dat het er alleen in Teheran minstens 69 zijn en dat het aantal doden landelijk in de honderden kan lopen.
De regering probeert het echte aantal geheim te houden door de mensen te dwingen geen rouwdiensten of andere tekenen van rouw te houden.
bron: latimes.com


GlobalVoicesOnline schrijft over de getuigenissen van marteling en verkrachting van de aanhangers van Mousavi en Karroubi in de gevangenissen van Iran die door diverse mensenrechtactivisten wordt gemeld.
Deze gebeurtenissen zijn niet nieuw.
Hier is een videoopname van een vrouw die vertelt hoe zij als 17-jarig meisje in de 80er jaren werd verkracht in de gevangenis.
.



.

Hier is een interview met een overlevende uit de Kahrizakgevangenis die onder meer vertelde dat de gevangenen het water van de vloer moesten likken.
Khamenei heeft de gevangenis gesloten en een parlementslid zegt dat er 12 mensen terecht moeten staan.
Hier staat een verklaring van een gevangene in Evinprison die vertelt hoe hij gemarteld en met kabels geslagen is.



Green Brief is nog niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl